Sinteza pietei gazelor naturale

Sinteza pietei gazelor naturale

Liberalizarea pieţei gazelor naturale

Piaţa gazelor naturale a fost deschisă gradual începând cu anul 2001, după cum urmează: 10% în 2001, 25% în 2002, 30% în 2003, 40% în 2004, 50% în 2005, 65% la 1 ianuarie 2006, 75% la începutul anului 2007 (100% pentru consumatorii non-casnici), iar din iulie 2007 piaţa a devenit 100% liberă pentru toţi consumatorii.
De la 1 iulie 2007, consumatorii au libertatea de a-şi alege furnizorul de gaze naturale şi de a-şi negocia direct contractele şi preţul pentru furnizarea gazelor naturale. Consumatorul poate să-şi exercite calitatea de consumator eligibil (adică să îşi schimbe furnizorul de gaze naturale) în mod direct, fără a fi necesară îndeplinirea vreunei formalităţi administrative.
Piaţa gazelor naturale din România este formată din segmentul concurenţial, care cuprinde comercializarea gazelor naturale între furnizori, precum şi între furnizori şi consumatorii eligibili şi piaţa reglementată, care cuprinde, în principal, activitatea de furnizarea la preţ reglementat.
În segmentul concurenţial, preţurile se formează pe baza cererii şi a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurenţiale. În segmentul reglementat al pieţei, sistemele de preţuri şi tarife se stabilesc de către autoritatea de reglementare în baza preţului gazului provenit din producţia internă şi în funcţie de cheltuielile şi profitul furnizorilor de pe piaţa reglementată. În momentul de faţă, preţurile reglementate relativ scăzute sunt susţinute de costul relativ mic de producţie al gazelor româneşti.

Eliminarea preţurilor reglementate

Conform Legii energiei electrice şi a gazelor naturale aprobată în 10 iulie 2012, calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate a gazelor naturale pentru clienţii finali a început la 1 decembrie 2012 pentru clienţii non-casnici şi va începe de la 1 iulie 2013 pentru clienţii casnici. Furnizarea gazelor naturale la preţ reglementat şi în baza contractelor-cadru se va efectua până la 31 decembrie 2014 pentru clienţii non-casnici, cu excepţia cazului în care la această dată se constată existenţa unei diferenţe semnificative între preţul de comercializare a producţiei interne şi preţul european de import, care ar putea periclita stabilitatea pieţei. În această situaţie, termenul se poate prelungi până la 31 decembrie 2015. Pentru clienţii casnici, furnizarea gazelor naturale la preţ reglementat şi în baza contractelor-cadru va avea loc până la 31 decembrie 2018.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a publicat la finalul lunii iunie 2012 calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate la gaze naturale. Potrivit memorandumului, tranziţia pentru consumatorii non-casnici va fi efectuată în mai multe tranşe succesive începând din 1 decembrie 2012, astfel încât majorarea cumulată să fie de 18% în 2013, iar la consumatorii casnici de 10% în acelaşi an. Majorările vor continua în 2014, când procentul de majorare anuală va fi de 10% pentru consumatorii casnici şi 18 procente pentru consumatorii non-casnici.

Calendarul de eliminare a preţurilor reglementate în domeniul gazelor naturale pentru consumatorii non-casnici:

  • 1 decembrie 2012: preţ producţie internă 49 lei/MWh, creştere preţ final 5%
  • 1 aprilie 2013: preţ producţie internă 55,3 lei/MWh, creştere preţ final 5%
  • 1 iulie 2013: preţ producţie internă 63,4 lei/MWh, creştere preţ final 5%
  • 1 octombrie 2013: preţ producţie internă 68,3 lei/MWh, creştere preţ final 3%
  • 1 ianuarie 2014: preţ producţie internă 72 lei/MWh, creştere preţ final 4%
  • 1 aprilie 2014: preţ producţie internă 89,4 lei/MWh, creştere preţ final 5%
  • 1 iulie 2014: preţ producţie internă 109 lei/MWh, creştere preţ final 5%
  • 1 octombrie 2014: preţ producţie internă 119 lei/MWh, creştere preţ final 4%

Ce presupune liberalizarea pieţei gazelor naturale pentru compania dvs.?

Potrivit calendarului de mai sus, se poate observa o creştere totală a preţului de producţie internă a gazelor naturale cu mai mult de 200%, ceea ce se va traduce într-o creştere a preţului final de livrare către consumatorii non-casnici de 36% până la finele anului 2014 faţă de preţurile din 2012. Pentru consumatorii casnici, creşterea se va realiza treptat până la finele anului 2018.
Liberalizarea pieţei gazelor naturale ridică nu doar probleme, oferă şi soluţii. Fără îndoială, la început creşterea preţului gazelor naturale va influenţa în mod negativ şi competitivitatea companiilor româneşti. Utilizând cunoştinţele şi experienţa dobândită pe pieţele de energie din Europa Centrală şi de Est, Ensorce oferă asistenţă companiei dumneavoastră în alegerea furnizorului de gaze naturale pe piaţa concurenţială. Prin serviciile noastre garantăm obţinerea celui mai mic preţ aferent categoriei de consum şi negocierea celor mai avantajoase condiţii, eliminând o parte din efectele negative.

Doriţi schimbarea furnizorului? Nimic mai simplu…

Etapele procesului de schimbare a furnizorului de către consumatorii non-casnici de gaze naturale sunt următoarele:

  • 1. Alegerea furnizorului nou de gaze naturale
    Consumatorul are dreptul de a alege tipul de contract de furnizare şi, în funcţie de acesta, unul sau mai mulţi furnizori de gaze naturale pentru fiecare loc de consum. În situaţia în care consumatorul non-casnic optează pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale, acesta se va adresa exclusiv furnizorului care derulează contracte de furnizare reglementată a gazelor naturale în aria unde se află locul de consum al clientului.
    Deşi termenul pentru transmiterea ofertelor de furnizare este de maxim 30 de zile, puteţi scurta semnificativ durata procesului apelând la serviciile unei firme de consultanţă specializată, prin intermediul căreia puteţi obţine ofertele în termen de 3-5 zile. Ofertele pot fi evaluate comparând preţul energiei, durata contractului, condiţiile de încetare a contractului, termenele şi modalităţile de plată.
  • 2. Încheierea contractului de furnizare cu furnizorul nou şi rezilierea contractului de furnizare cu furnizorul actual
    Furnizorul nou transmite consumatorului condiţiile generale de contractare şi inițiază procesul de negociere a clauzelor contractului. Consumatorul non-casnic de gaze naturale şi furnizorul nou de gaze naturale încheie contractul de furnizare, cu luarea în considerare a termenului necesar denunţării unilaterale, în vederea rezilierii contractului încheiat cu furnizorul actual.
    Consumatorul non-casnic de gaze naturale are posibilitatea să încheie contractul de furnizare negociată cu furnizorul nou în următoarele variante:
    a) cu servicii incluse, prin includerea în preţul final, pe lângă preţul de furnizare negociată a gazelor naturale, a tarifelor reglementate aferente serviciilor prestate, respectiv, după caz, a tarifului de transport, de distribuţie – pentru consumatorii conectaţi în sistemul de distribuţie – şi de înmagazinare subterană a gazelor naturale;
    b) fără servicii incluse, numai pentru cantitatea de gaze naturale contractată la preţul de furnizare negociată. În acest caz, preţul care este negociat între consumatorul non-casnic şi furnizorul nou este exclusiv preţul de furnizare a gazelor naturale.
    De asemenea, este important de ştiut faptul că, odată cu schimbarea furnizorului, nu va fi schimbată şi infrastructura de alimentare, nu se vor instala cabluri noi. Singura schimbare care intervine, de regulă, la schimbarea furnizorului este preţul gazelor naturale şi numele furnizorului de pe factură
  • 3. Notificarea distribuitorului/transportatorului şi transferul capacităţii rezervate
    Furnizorul nou notifică distribuitorului/transportatorului faptul că acesta va deveni furnizorul consumatorului non-casnic începând cu data convenită de cele două părţi. Pentru consumatorul non-casnic de gaze naturale care schimbă furnizorul se aplică principiul “capacitatea urmează consumatorul”. Furnizorul actual şi furnizorul nou notifică distribuitorului/transportatorului capacitatea predată/preluată aferentă consumatorului non-casnic de gaze naturale care schimbă furnizorul. Încadrarea consumatorului non-casnic într-o anumită categorie de consumatori nu se modifică în urma schimbării furnizorului de gaze naturale.
  • 4. Determinarea indexului contorului consumatorului de gaze naturale
    Distribuitorul/transportatorul convine şi consemnează împreună cu furnizorul actual, respectiv cu noul furnizor, indexul contorului consumatorului de gaze naturale din ziua în care furnizorul nou începe să vândă gaze naturale consumatorului.
    Trebuie neapărat să verificaţi dacă ultima factură este corectă şi să comparaţi indexul final facturat cu ultimul index citit.