Ensorce csik

Referințe

Abriso_orig Alfa-Cluj_orig BB Logo Baulinie_orig CCIASB Cosm Fan ElanTrio Gas_Tours Gemac ING Service_orig MAL Product Merkur2 Moldovan Multipland Perfekt Rehau_orig Romkat logo Sieta_orig Stravia Szt Ferenc Szuper
Vineri, 03 Iulie 2015

Ciurel acuză ANRE de crearea unui dezechilibru în piaţa de electricitate

Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia (CEO), acuză ANRE (reglementatorul pieţei de energie) de crearea unor dezechilibre pe piaţa de electricitate, întrucât prin creşterea taxelor doar traderii îşi permit să liciteze pentru capacităţi de transport al energiei, în timp ce producătorii sunt împiedicaţi să facă acest lucru.

Ciurel a declarat pentru Bursa că ANRE nu schimbă regulile de alocare a capacităţii de transport pe graniţa cu Ungaria şi că împiedică, astfel, exportul prin bursa regională de energie. Astfel, CEO cere organelor competente să verifice operaţiunile de import-export cu Ungaria.

“Ne trebuie noi reglementări pentru alocările prin licitaţie a capacităţilor de transport. Licitaţiile sunt anuale, semestriale şi lunare, iar taxa de rezervare a crescut semnificativ prin sistemul impus de ANRE de la 50 de eurocenţi la 5-7 euro/MWh. Producătorii nu-şi permit să liciteze la preţuri aşa de mari, dar traderii o fac pentru că iau energie eoliană şi fotovoltaică ieftină şi o duc peste graniţă. În plus, în urma acestor licitaţii nu mai rămâne capacitate disponibilă pentru tranzacţiile zilnice realizate pe bursa regională de energie”, a declarat Ciurel pentru Bursa.

Directorul CEO a mai spus că, pe relaţia România-Ungaria, capacitatea de transport disponibilă în acest an a fost de până la 24 MWh, în timp ce pe relaţia Ungaria-România există 1.300 MWh. Astfel, au crescut foarte mult importurile de energie din Ungaria, despre care Laurenţiu Ciurel spune că are provenienţă românescă: “Energia verde, care este subvenţionată, este dusă peste graniţă la preţuri mici şi importată la tarife mult mai mari, prin intermediul unor diverşi furnizori. Aceşti furnizori ţin capacitatea de transport rezervată deşi nu o utilizează în totalitate şi ne blochează pe noi să exportăm prin tranzacţiile realizate pe piaţa zilnică”.

Într-un comunicat remis, ieri, redacţiei Bursa, conducerea CEO a cerut tuturor organelor competente, inclusiv comisiilor de specialitate din Parlamentul României, să investigheze această situaţie din piaţa de electricitate despre care spune că a fost creată în mod absolut deliberat de ANRE, situaţie care înseamnă de fapt pierderi de sute de milioane de euro pentru statul român, închideri de companii şi pierderi de mii de locuri de muncă.

Sursa citată mai spune: “CEO, neavând acces la datele de contract, aşa cum ar trebui să aibă oricine este interesat, presupune cu temei că energia pe care consumatorul român o subvenţionează prin certificatele verzi cu costuri între 60 şi 170 de euro/MWh ajunge în Ungaria la preţuri derizorii de 10-20 euro/MWh, fiind apoi reimportată în Piaţa Zilei Următoare la preţuri duble, pe anumite intervale orare. În urmă cu puţin timp oficialii ANRE au anunţat cu mirare apariţia acestui fenomen şi felul în care ungurii speculează energia regenerabilă foarte ieftină din România. Această energie este de fapt cu mult mai scumpă decât cea clasică, de cel puţin trei ori, având în vedere subvenţia şi costurile dezechilibrelor introduse.

CEO semnalează de luni de zile acest fenomen, pentru că de fapt nu este vorba despre companii ungureşti, ci despre companii private cu sedii în România şi Ungaria care îşi revând energia, uneori prin intermediari, exportând-o ieftin cu câştig pentru firma exportatoare datorită subvenţiei şi, apoi, reimportând-o din Ungaria la preţ dublu şi oferind-o spre consum în România, uzând de PZU. Credem că această energie nici nu este tranzacţionată în fapt, circulând doar actele de compensare, la fel cum s-a mai întâmplat în trecut cu alte contracte de export – respectiv cu Rudnap Group.”

Oficialii CEO mai afirmă că majorarea cantităţii de energie exportate nu s-a realizat pe graniţa cu Ungaria, ci pe graniţele comune ale României cu celelalte ţări (Serbia, Bulgaria, Ucraina) şi nu prin Piaţa Zilei Următoare. Analizând tranzacţiile din PZU în perioada 01.01.2015 – 30.06.2015, CEO susţine că prin bursa regională s-au exportat în Ungaria doar 25.044 MWh, dar s-au importat 1.530.750 MWh din Ungaria.

Sursa: Energynomics