Ensorce csik

Referenciák

Abriso_orig Alfa-Cluj_orig BB Logo Baulinie_orig CCIASB Cosm Fan ElanTrio Gas_Tours Gemac ING Service_orig MAL Product Merkur2 Moldovan Multipland Perfekt Rehau_orig Romkat logo Sieta_orig Stravia Szt Ferenc Szuper

Aktuális

Șeful ANRE anunță o scădere cu 10% la prețul gazelor din iulie 2016

Șeful ANRE anunță o scădere cu 10% la prețul gazelor din iulie 2016

17-09-2015

Sursa: Invest Energy 

De la 1 iulie 2016, preţul gazelor se va reduce cu până la 10%, datorită evoluţiei internaţionale a tarifelor, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei...

ANRE: Gazele se ieftinesc de anul viitor

ANRE: Gazele se ieftinesc de anul viitor

17-09-2015

Sursa: Focus-Energetic 

Preţul gazelor se va reduce, la 1 iulie 2016, cu până la 10%, datorită evoluţiei internaţionale a tarifelor, a declarat joi preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)...

România renunţă la gazele ruseşti pentru că nu mai are pe ce să le con…

România renunţă la gazele ruseşti pentru că nu mai are pe ce să le consume

11-09-2015

Sursa: Ziarul Financiar 

Din aprilie România nu a mai importat gaze din Rusia.România este pe punctul să atingă mult râvnita independenţă de gazele naturale importate din Federaţia Rusă, dar nu pentru că...

Ravagiile secetei și caniculei pe bursa energiei. Cum sunt afectați fu…

Ravagiile secetei și caniculei pe bursa energiei. Cum sunt afectați furnizorii de energie

09-09-2015

Sursa: INVESTenergie

Seceta, temperaturile mari din această vară au produs perturbații majore pe piața energiei, respectiv în activitatea operatorilor. Debitele Dunării au scăzut la jumătate, s-a redus nivelul lacurilor de acumulare ale...

Sectorul energiei electrice s-a inviorat in prima jumatate a anului si…

Sectorul energiei electrice s-a inviorat in prima jumatate a anului si pregateste surprize in continuare

07-09-2015

Sursa: Energy-Center

Productia, consumul si exportul de energie electrica au inregistrat cresteri de 3,4 %(brut), 3,1% si respectiv 9,2%, in primele sase luni ale anului in curs, prin comparatie cu aceeasi perioada...

Piaci körkép

Energiapiaci liberalizáció

A román villamos energia piac liberalizációja 2000-ben kezdődött majd folyamatosan ment végbe, míg 2007 júliusától minden villamos energia fogyasztónak fogyasztási szokásoktól, fogyasztási típustól, vagy mennyiségtől függetlenül lehetősége nyílt, hogy a szabad piacon saját maga válassza ki a villamosenergia-kereskedőjét (szolgáltatóját). Ma már úgy a romániai, mint a többi EU tagállam villamosenergia-piaca teljes mértékben liberalizált, jelenleg a román fogyasztók mintegy 50 villamosenergia-kereskedő közül választhatnak.
A Román Kormány 2012 márciusában közzétett Nyilatkozatában - az IMF, a Világbank és az Európai Bizottsággal szemben vállalt kötelezettségek értelmében - elfogadták a hatóságilag szabályozott árak fokozatos kiküszöbölésére vonatkozó ütemtervet, amely azokat a végső fogyasztókat érinti, akik a mai napig sem éltek annak a lehetőségével, hogy villamosenergia-kereskedőt váltsanak, avagy villamosenergia-szolgáltatási feltételeiket újratárgyalják. Az elfogadott ütemterv értelmében az energiakereskedők egy új tarifacsomagot is feltűntetnek a fogyasztók számláján amit ”Versenypiaci Összetevőnek”, azaz Componenta de Piaţă Concurenţială (CPC) hívnak. 2012 szeptemberében a versenypiaci komponens az össz-energiafogyasztás 15%-át tette ki és az ütemterv értelmében 2013 végéig eléri majd a 100%-ot, ami a hatóságilag szabályozott árak teljes kiküszöbölését jelenti. A lakossági fogyasztók számára a versenypiacra való kilépés 2013 júliusában kezdődik és 2017 decemberében ér véget a hatósági árak teljes megszűnésével.

Mit jelent az Ön cégének a villamosenergia-piac liberalizációja?

Egy szabad piacon a verseny remélhetőleg a villamosenergia-árak csökkenéséhez, az energiakereskedés hatékonyságának a növeléséhez, valamint a szolgáltatások minőségének javulásához vezet majd. Következésképpen - legalábbis elméletileg és általában véve - az energiapiac liberalizációja számos pozitív következménnyel jár majd a vállalkozások energiaköltségeire nézve. Mindezek ellenére a folyamat kezdetén a piaci liberalizáció - külső független szakértő bevonása nélkül - a kis és közepes fogyasztók számára egyértelműen a villamosenergia-árak növekedéséhez vezet majd, ugyanis energiafogyasztásukból adódó piaci alkupozíciójuk nem teszi lehetővé, hogy kedvező feltételek mellett tudjanak energiaszolgáltatási szerződéseket kötni.

Milyen kockázatokkal jár az energiakereskedő váltás?

Az elektromos energiaszolgáltatás valóban az elektromos energiával való kereskedést takarja, ami egyben felölel egy sor más kapcsolódó szolgáltatást, mint pl.: villanyóra leolvasás, számlázás, elosztóval történő kapcsolattartás, szolgáltatási szerződés lebonyolítása, stb.
A kereskedőváltás semmilyen kockázattal nem jár. A folyamat során a villamosenergia-ellátás egy pillanatra sem szakad meg, a szolgáltatási infrastruktúra nem változik és az új kereskedő nem fog sem új vezetékeket sem új mérőórát telepíteni. Egyedüli dolog, ami változik az csupán az elektromos energia ára valamint a számla kiállítójának a neve.
Még abban a ritka, de kellemetlen esetben amikor az új villamosenergia-szolgáltató nem képes eleget tenni a szerződésben foglalt kötelezettségeinek - sem szűnik meg az ön vállalatának az elektromos energiával való ellátása. Az Országos Energiahatóság (ANRE) olyan szabályozásokat dolgozott ki, amelyek értelmében az elektromos energiaszolgáltatást az ön számára láthatatlanul és megszakítás nélkül egy más energiakereskedő veszi át.

Romániai tapasztalatok

A nagyvállalatok rendszerint időben előkészítik és megszervezik az villamosenergia-beszerzés folyamatát, tendereket szerveznek vagy ajánlatokat kérnek, viszont rendszerint a szükséges eszközök, technikák hiánya valamint a piaci benchmarkokhoz való korlátolt hozzáférésük miatt még így sem képesek a fogyasztási kategóriájukban elérhető legkedvezőbb piaci ár kiválasztására. A helyzet még bonyolultabb a kis és közepes fogyasztók esetében, ugyanis ezek rendszerint nem rendelkeznek elegendő ajánlattal, vagy ha igen ezek legtöbbször nem összehasonlíthatók. Mi több, az árajánlatok általában egy korlátozott időre szólnak, tehát mire az utolsó ajánlatok is megérkeznek, az elsők már érvényüket vesztették, ami tovább bonyolítja a megfelelő energiakereskedő kiválasztásának folyamatát.
Míg a nagy fogyasztók energia-beszerzésére szakosodott személyzettel is rendelkeznek, akik a tenderszervezést és ajánlatkérést lebonyolítják, valamint kidolgozzák a szerződési feltételeket, addig a kis és közepes fogyasztók, egy energia-beszerzésre szakosodott külső partner hiányában a kereskedők által meghatározott áron és feltételek mellett kényszerülnek szerződni.

Szeretne kereskedőt váltani? Mi sem egyszerűbb…

  • I. lépés - szerezzen be ajánlatokat több villamos energiakereskedőtől. Szervezhet egy nyilvános tendert, kérhet személyre szabott ajánlatokat vagy igénybe veheti az Ensorce Kft. energia-beszerzési szolgáltatásait a megfelelő kereskedő kiválasztása érdekében.
    Bár a kereskedők a törvény értelmében 30 napon belül kötelesek árajánlatot adni, ez az idő jelentősen lerövidíthető egy professzionális tanácsadó bevonásával, aki a piaci információk és megfelelő összeköttetések segítségével 3-5 napon belül képes beszerezni a szükséges ajánlatokat. Ezeket rangsorolni lehet majd az ár, szerződés időtartama, kötbér, fizetési határidők, stb. szerint.
  • II. lépés – az új kereskedő kiválasztását valamint a szerződés aláírását követően értesítenie kell az előző energiakereskedőjét 30 nappal a szerződés felbontása előtt. Ugyanakkor meg kell vizsgálni, hogy a villamos fogyasztásmérő megfelel-e a villamos energia versenypiaci szolgáltatásának. Hogyha nem, ez ki kell cserélni aminek a költségeit rendszerint a fogyasztó állja.
    Fontos tudni, hogy az energiakereskedő váltásával a villamosenergia-ellátás egy pillanatra sem szakad meg, a szolgáltatási infrastruktúra nem változik és az új kereskedő nem fog új vezetékeket telepíteni. Egyedüli dolog, ami változik majd, az az elektromos energia ára valamint a számla kiállítójának a neve.
  • III. lépés – a folyamat elkezdésével egy időben az új kereskedő felveszi a kapcsolatot más érintett felekkel annak érdekében, hogy a kereskedőváltás pontosan és gyorsan mehessen végbe (villamos fogyasztásmérő pontos leolvasása az utolsó elszámoló számla kiállítása végett).
  • IV. lépés – megkapja a végső elszámoláshoz szükséges számlát a régi energiakereskedőjétől, amelyet a megadott határidőig kell kifizetnie.
    Az utolsó lépésnél feltétlenül le kell ellenőrizni, hogy az utolsó számla helyesen lett-e kiállítva, ugyanis a kereskedőváltás következtében a hiba kiigazítására több lehetőség nem adódik.