Ensorce csik

Referenciák

Abriso_orig Alfa-Cluj_orig BB Logo Baulinie_orig CCIASB Cosm Fan ElanTrio Gas_Tours Gemac ING Service_orig MAL Product Merkur2 Moldovan Multipland Perfekt Rehau_orig Romkat logo Sieta_orig Stravia Szt Ferenc Szuper

Aktuális

Șeful ANRE anunță o scădere cu 10% la prețul gazelor din iulie 2016

Șeful ANRE anunță o scădere cu 10% la prețul gazelor din iulie 2016

17-09-2015

Sursa: Invest Energy 

De la 1 iulie 2016, preţul gazelor se va reduce cu până la 10%, datorită evoluţiei internaţionale a tarifelor, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei...

ANRE: Gazele se ieftinesc de anul viitor

ANRE: Gazele se ieftinesc de anul viitor

17-09-2015

Sursa: Focus-Energetic 

Preţul gazelor se va reduce, la 1 iulie 2016, cu până la 10%, datorită evoluţiei internaţionale a tarifelor, a declarat joi preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)...

România renunţă la gazele ruseşti pentru că nu mai are pe ce să le con…

România renunţă la gazele ruseşti pentru că nu mai are pe ce să le consume

11-09-2015

Sursa: Ziarul Financiar 

Din aprilie România nu a mai importat gaze din Rusia.România este pe punctul să atingă mult râvnita independenţă de gazele naturale importate din Federaţia Rusă, dar nu pentru că...

Ravagiile secetei și caniculei pe bursa energiei. Cum sunt afectați fu…

Ravagiile secetei și caniculei pe bursa energiei. Cum sunt afectați furnizorii de energie

09-09-2015

Sursa: INVESTenergie

Seceta, temperaturile mari din această vară au produs perturbații majore pe piața energiei, respectiv în activitatea operatorilor. Debitele Dunării au scăzut la jumătate, s-a redus nivelul lacurilor de acumulare ale...

Sectorul energiei electrice s-a inviorat in prima jumatate a anului si…

Sectorul energiei electrice s-a inviorat in prima jumatate a anului si pregateste surprize in continuare

07-09-2015

Sursa: Energy-Center

Productia, consumul si exportul de energie electrica au inregistrat cresteri de 3,4 %(brut), 3,1% si respectiv 9,2%, in primele sase luni ale anului in curs, prin comparatie cu aceeasi perioada...

Piaci körkép

A földgáz piac liberalizációja

Románia 2001-től kezdve fokozatosan nyitotta meg az ország földgáz piacát: 2001-ben 10%, 2002-ben 25%, 2003-ban 30%, 2004-ben 40%, 2005-ben 50%, 2006-ban 65%, 2007 elején 75%, (100% az ipari fogyasztók számára) majd 2007. július 1-től teljes mértékben liberalizált lett minden típusú fogyasztó számára.

2007 július 1-től a fogyasztók szabadon megválaszthatják a földgáz kereskedőjüket és egyénileg egyeztethetnek a fogyasztói árat és a szerződési feltételeket illetően. A kereskedő váltást minden fogyasztó szabadon és saját belátása szerint kezdeményezheti bármiféle adminisztratív kötöttségek nélkül.

A romániai földgáz piacnak jelenleg két összetevője van, a versenypiaci szegmens, amely magában foglalja a kereskedők valamint a kereskedők és fogyasztók közötti földgáz kereskedelmet és a szabályozott piac, mely a földgáz hatósági áron való szolgáltatását jelenti a lakosság és a kisvállalatok részére.

A versenypiacon az árakat csak a kereslet és a kínálat alakítja, a versenypiaci mechanizmusok függvényében. A szabályozott piacon az árakat és tarifákat az energiaszabályzó hatóság határozza meg a hazai kitermelésű földgáz ára, valamint a szabályozott piacon jelen levő kereskedők elismert költségei és profitja alapján. A hatóság árak alacsonyan tartását a belföldi kitermelésű földgáz kedvező ára teszi lehetővé.

A hatóságilag szabályozott árak megszűnése

A 2012 júliusában jóváhagyott villamos energia és földgáz törvény értelmében az ipari fogyasztók számára a hatósági árak megszűntetésének folyamata 2012. december 1-én kezdődött és fokozatosan megy majd végbe. 2013 júliusától érvénybe lép a lakossági fogyasztókra nézve is. Az ipari fogyasztók számára a hatósági ár előreláthatóan 2014 decemberéig lesz majd érvényben, kivéve ha az említett időszak végén még mindig egy jelentős különbség mutatható ki a hazai termelési ár és az import földgáz ár között. Ebben az esetben az alkalmazkodási időszak meghosszabbítható 2015 decemberéig. A lakossági fogyasztók számára a hatósági árak 2018-ig maradnak érvényben.

Az Országos Energia Hatóság 2012 júliusában tette közzé a hatósági árak megszüntetésének ütemtervét. A rendelet szerint a hatósági árak kivezetése több lépcsős folyamat lesz, ami földgáz árakban 2013 végére a lakossági fogyasztók számára 10%-os, az ipari fogyasztók számára 18%-os növekedést jelent. Az emelkedés hasonlóan folytatódik 2014-ben, ami a lakássági fogyasztói árak esetében további 10%-ot, az ipari fogyasztók számára pedig további 18%-ot jelent.

A földgázra vonatkozó hatósági árak kivezetésének kidolgozott ütemterv (ipari fogyasztók számára):

 • 2012 december 1.: belföldi termelés 49 lej/MWh, fogyasztói árnövekedés 5%
 • 2013 április 1.: belföldi termelés 55,3 lej/MWh, fogyasztói árnövekedés 5%
 • 2013 július 1.: belföldi termelés 63,4 lej/MWh, fogyasztói árnövekedés 5%
 • 2013 október 1.: belföldi termelés 68,3 lej/MWh, fogyasztói árnövekedés 3%
 • 2014 január 1.: belföldi termelés 72 lej/MWh, fogyasztói árnövekedés 4%
 • 2014 április 1.: belföldi termelés 89,4 lej/MWh, fogyasztói árnövekedés 5%
 • 2014 július 1.: belföldi termelés 109 lej/MWh, fogyasztói árnövekedés 5%
 • 2014 október 1.: belföldi termelés 119 lej/MWh, fogyasztói árnövekedés 4%

Mit jelent az Ön vállalkozásának a földgáz piac liberalizációja?

A fent bemutatott ütemterv értelmében látni lehet, hogy az országban megtermelt földgáz ára 2 év alatt több, mit 200%-al növekedik majd, ami az ipari fogyasztók számára a végső fogyasztói ár 36%-os növekedését vonja maga után. A lakossági fogyasztók számára ez a növekedés lassúbb ütemben megy végbe és előreláthatóan 2018-ig tart majd.

A földgáz piac liberalizációja nem csak problémákat, de megoldásokat is rejt. A földgázárak rohamos növekedése kétségtelenül kihatással lesz majd a romániai vállalatok kiadásaira is. A közép- és kelet-európai piacokon szerzett tudást és tapasztalatot felhasználva az Ensorce Kft. segít az Ön cégének átláthatóan és gyorsan kiválasztani a megfelelő földgáz kereskedőt a legalacsonyabb beszerzési ár és a legkedvezőbb szerződési feltételek mellett, kivédve így a növekvő földgáz árak negatív hatásának egy részét.

Szeretne kereskedőt váltani? Mi sem egyszerűbb…

Az alábbiakban felvázoltuk a földgáz kereskedő váltásának fontosabb lépéseit:

 • 1. A földgáz kereskedő kiválasztása
  A fogyasztónak joga van megválasztani a megfelelő szolgáltatási feltételeket és ennek függvényében egy vagy több földgáz kereskedőt minden fogyasztási ponthoz.
  Bár a kereskedők a törvény értelmében 30 napon belül kötelesek árajánlatot adni, ez az idő jelentősen lerövidíthető egy professzionális tanácsadó bevonásával, aki a piaci információk és megfelelő összeköttetések segítségével 3-5 napon belül képes beszerezni a szükséges ajánlatokat. Ezeket rangsorolni lehet majd az ár, szerződés időtartama, kötbér, fizetési határidők, stb. szerint.
 • 2. A szolgáltatási szerződés megkötése az új kereskedővel és a régi szerződés felmondása
  Az új kereskedő továbbítja a fogyasztónak a szerződési keretfeltételeket és kezdeményezi a szerződési feltételek véglegesítését. A nem háztartási fogyasztó és az új kereskedő megkötik a szolgáltatási szerződést, figyelembe véve az előző szerződés felmondásának feltételeit.
  A nem háztartási fogyasztó a következő formában köthet szerződést az új kereskedővel:
  a) egyéb szolgáltatásokat beleértve, miszerint a végső fogyasztói árban benne lesznek foglalva a földgáz kereskedelmi ára mellett az egyéb kapcsolódó szolgáltatások árai is, mint a szállítás, elosztás, raktározás költségei.;
  b) egyéb szolgáltatások nélkül, csak a szerződött földgáz mennyiségre a szerződésben foglalt áron. Ebben az esetben a végső ár csupán a kereskedő és fogyasztó által kialkudott földgáz árát tartalmazza majd, a kapcsolódó szolgáltatások ellenértékét pedig a fogyasztó egyenesen a földgáz elosztóval rendezi.
  Fontos tudni, hogy a földgáz kereskedő váltásával a földgáz ellátás egy pillanatra sem szakad meg, a szolgáltatási infrastruktúra nem változik és az új kereskedő nem fog új vezetékeket telepíteni. Egyedüli dolog, ami változik majd az a földgáz ára valamint a számla kiállítójának a neve.
 • 3. Az elosztó/szállító értesítése és a fenntartott kapacitás átruházása
  Az új kereskedő értesíti az elosztót/szállítót afelől, hogy ezentúl ö lesz az illető fogyasztó földgáz szolgáltatója. A nem háztartási földgáz fogyasztók esetében a “kapacitás követi a fogyasztót” elvet alkalmazzák. Az új és a régi kereskedő értesíti az elosztót/szállítót az átadott/átvett kapacitást illetően. Ugyanakkor egy fogyasztó különböző kategóriákba való besorolása nem változik a kereskedőváltás következtében.
 • 4. A földgáz fogyasztásmérő állásának a leolvasása a végső elszámolás érdekében
  Az elosztó/szállító a régi meg az új kereskedővel együtt megállapítja és jóváhagyja a fogyasztásmérő állását azon a napon, amikor az új kereskedő elkezdi a földgáz értékesítését a fogyasztó irányába.
  Az utolsó lépésnél feltétlenül le kell ellenőrizni, hogy az utolsó számla helyesen lett-e kiállítva, ugyanis a kereskedőváltás következtében a hiba kiigazítására több lehetőség nem adódik.