Ensorce csik

Referenciák

Abriso_orig Alfa-Cluj_orig BB Logo Baulinie_orig CCIASB Cosm Fan ElanTrio Gas_Tours Gemac ING Service_orig MAL Product Merkur2 Moldovan Multipland Perfekt Rehau_orig Romkat logo Sieta_orig Stravia Szt Ferenc Szuper

Hírek

Sajnáljuk, de a cikkek a hírek katégóriában csak román nyelven olvashatók. 

Sursa: Invest Energy 

De la 1 iulie 2016, preţul gazelor se va reduce cu până la 10%, datorită evoluţiei internaţionale a tarifelor, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ la conferinţa Mediafax Talks about Energy. 

2015. szeptember 17. csütörtök

ANRE: Gazele se ieftinesc de anul viitor

Sursa: Focus-Energetic 

Preţul gazelor se va reduce, la 1 iulie 2016, cu până la 10%, datorită evoluţiei internaţionale a tarifelor, a declarat joi preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ. Reamintim, pentru că nu există o bursă internaţională a gazelor naturale, preţul acestora îl urmăreşte pe cel al petrolului, cu un decalaj de şase-nouă luni. În prezent, preţul mondial al ţiţeiului a scăzut la 40 de dolari pe baril, de la aproximativ 110 dolari pe baril, la mijlocul anului trecut. Astfel, iulie 2016 reprezintă exact nouă luni faţă de perioada de acum, când preţul barilului a atins cote atât de scăzute. În consecinţă, este firesc şi ca preţul gazelor să scadă.

Sursa: Ziarul Financiar 

Din aprilie România nu a mai importat gaze din Rusia.
România este pe punctul să atingă mult râvnita independenţă de gazele naturale importate din Federaţia Rusă, dar nu pentru că ar fi investit masiv în eficientizare sau ar fi pus în exploatare noi zăcăminte, ci pentru că a scăzut consumul. Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), spune că din luna aprilie „nu s-a mai importat nimic“, iar această situaţie ar putea continua şi în 2016.

Sursa: INVESTenergie

Seceta, temperaturile mari din această vară au produs perturbații majore pe piața energiei, respectiv în activitatea operatorilor. Debitele Dunării au scăzut la jumătate, s-a redus nivelul lacurilor de acumulare ale Hidroelectrica, astfel că producția de energie ieftină hidro a fost mult mai mică. Nu doar Hidroelectrica a avut probleme cu seceta și canicula prelungită care a lovit puternic în profitul său, ci și furnizorii de energie electrică, în special cei mici, dar și mijlocii, care sunt în continuare îngrijorați de evoluția prețului energiei tranzacționate pe bursă.

Sursa: Energy-Center

Productia, consumul si exportul de energie electrica au inregistrat cresteri de 3,4 %(brut), 3,1% si respectiv 9,2%, in primele sase luni ale anului in curs, prin comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. Semnificativa este cresterea exportului de energie, in principal ca rezultanta a cuplarii pietelor si scaderea productiei pe segmentul carbune si hidrocarburi. Dincolo insa de datele cumunicate de Transelectrica pentru semestrul I, anticipam ca mult mai interesant va aparea bilantul ce va fi realizat pentru cea de-a doua jumatate a anului, lunile de vara generand varfuri de crestere a productiei si consumului, in conditiile unor preturi aproape neomdificate fata de prima parte a anului.De asemenea, daca in semestrul I, producatorii pe carbune si hidrocarburi si-au redus cota de piata, in semestrul II vom asista la o revenire spectaculoasa a acestora, pe fondul unor exporturi relativ constante.

Sursa: Energynomics

ANRE a stabilit noile tarife reglementate pentru transportul gazelor naturale prin Sistemul Naţional de Transport, pentru intervalul octombrie 2015 – septembrie 2016. Faţă de intervalul anterior (iulie 2014 – septembrie 2015), se constată o reducere a tarifelor pentru serviciile de transport. Astfel, tariful volumetric pentru cantitatea de gaze naturale transportată către sistemele de distribuţie coboară de la 5,04 la 3,63 lei/MWh transportat, în vreme ce tariful volumetric pentru cantitatea de gaze naturale transportată numai prin Sistemul naţional de transport se reduce de la 5,79 la 4,38 lei/MWh transportat. În fine, tariful volumetric pentru cantitatea de gaze naturale transportată este redus de la 4,94 la 3,53 lei/MWh transportat.

Sursa: Ensorce

Luna iunie a fost încheiată cu un nou proiect de succes Ensorce, unde, în urma unei achiziţii de gaze naturale de peste 9 GWh/an am reuşit să obţinem reduceri între 9 şi 23% pentru companiile care au făcut parte din grupul de consumatori. Interesul a fost peste măsură, licitaţia finalizându-se după 94 minute şi după 34 prelungiri consecutive. Astfel s-a înregistrat cea mai lungă licitaţie din istoria Ensorce, cei 7 furnizori care s-au înscris la licitaţei depunănd în total un număr de 58 de oferte.

Sursa: Energynomics

Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia (CEO), acuză ANRE (reglementatorul pieţei de energie) de crearea unor dezechilibre pe piaţa de electricitate, întrucât prin creşterea taxelor doar traderii îşi permit să liciteze pentru capacităţi de transport al energiei, în timp ce producătorii sunt împiedicaţi să facă acest lucru.

1. oldal / 26